Annonse
Samarbeidet med Gjensidige

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

20230612 Otto Th. Pedersen med Håndball Woche.jpg
82-åringen følger godt med også på internasjonal håndball.

Otto Th. Pedersen - en pratsom evighetsmaskin

Trodde du Otto Th. Hadde gitt seg som trener? Helt feil. Han kommer aldri til å gi seg - frivillig.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Jeg har ikke hørt om noen divisjonstrenere som er like gamle som meg, sier Otto og knegger på karakteristisk vis da vi stikker innom i hjemmet hans i Skogveien på Stabekk. Der har 82-åringen Deutche Handball Woche liggende ved siden av seg på bordet. Og der ligger også litt av hemmeligheten bak at han fortsatt ikke er blitt avskiltet.

- Jeg holder meg oppdatert hele tiden. Senest i vinter var jeg på et kurs med Tom-Eirik Skarpsno (Haslum-treneren) og plukket opp fire nye treningsøvelser, som jentene syntes var kjempemorsomme.

Og når Otto snakker om jentene, så er det damelaget til Njård.

- Da jeg kom, skulle de bare holde det i gang i 5. divisjon. Men så rykket vi opp til 4. Og så vant vi 4. divisjon og gikk opp til 3., gliser han. 

I det hele tatt legger ikke Otto skjul på så mye, og på eldre hendelser har han hukommelse som en elefant. Og talegavene i orden. Hvis en journalist ikke vil styre intervjuet, går det helt fint ikke å stille spørsmål. Otto kan prate i timevis.

- Hva har vært ditt største bidrag til norsk håndball?

- Jeg har lært folk å trene! Otto blåser det ut som en kanonfrosk fra ni meter.

- I gamle dager var vi ikke så gode, så trenerstørrelser som Vinko Kandija, Igor Turtsjin og Peter Kretchmar var ikke så nøye med å lære bort noe til lille Norge. Det var av dem jeg fikk forståelsen for å trene mye. Trene riktig. Trene mer enn de andre.

Siden Otto i 1959 ble formann og trener for alle lagene i Stabæk, kunne han stått modell for TV-programmet Norge Rundt - i alle fall Østlandet Rundt. På damesiden har han i tillegg til Stabæk på øverste og nest øverste nivå trent Toten, Lunner, Hønefoss, Bækkelaget og Nordstrand og på herresiden Fredensborg/Ski, Nordstrand, Oppsal, Reistad, Haslum og Bækkelaget. På juniorsiden trente han Stabæk-jentene til en rekord som kan bli evigvarende: fem NM-gull på rad. Nå er han æresmedlem av Stabæk Idrætsforening.

Arikkelen fortsetter under bildet.

Medaljefangsten
Otto har vunnet mye gjennom årene.
Foto: Arne Hole

Som trener har han vunnet en rekke medaljer gjennom årene.

- Stabæk var den første klubben som fikk begge lagene opp i eliteserien. Da måtte jeg sitte sammen med Frode Myhre Larsen i forbundet og legge opp terminlisten så vi ikke fikk dame- og herrekamp på to forskjellige steder samtidig.

Stadig gode resultater - han har 23 NM-finaler og sluttspill - førte Otto helt til topps på trenerstigen i Norge. I fire år var han sjef for damelandslaget.

- Jeg tok damene opp i A-VM før første gang. De hadde skjønt hva trening betyr! Otto gjentar sin kjepphest. Så knegger han og legger til at han var representert også under gjennombruddet i 1986. - Det var flagget mitt de løp rundt med på banen etter VM-bronsen!

- Hvem er de beste damespillerne du har trent?

- "Karo" (Karoline Dyhre Breivang) og Kjersti Grini. Kjersti var et unikum. Hun gjorde alt jeg sa og fant på alt for å bli best. Jeg husker en gang vi skulle ha en økt med Lunner i Granshallen, men så hadde ikke oppmann Arild Langbakken (faren til Tone) med seg nøkkelen. Jeg har nøkkel, sa Grini. Hæ? sa jeg. Jo da, Kjersti hadde fått nøkkel til hallen for å trene morgenøkter alene. En annen gang skulle Berit (Ottos kone som døde i fjor) og jeg på hytta i Aurdal. Kjersti lurte på når vi skulle ankomme. Og jeg lurte på hvorfor hun lurte på det? Jo, da syklet hun hjemmefra 8-10 mil for å ta i mot. Hun hadde tretthetsbrudd i ryggen og måtte ta det med ro. Ta det med ro!

- Og beste herrespiller?

- Kristian Kjelling. Han hadde jeg i tre år på toppidrettsgymnaset. Og så Glenn Solberg da han var i Reistad.

Med så mange gjerninger i håndballen skulle man tro at Pedersen ikke hadde fått tid til noe annet enn å være trener og lærer. (Er verdensmester for skolelag også!) Men jo da, han har vært frimerkesamler, billettør, bussjåfør, o-løper, triatlonutøver og snipeseiler. De senere årene har han også vært golfspiller og marshall på Haga Golfklubb. Selvfølgelig er han noe for seg selv der også.

- Jeg samler på golfballer. Har 20.000 liggende hjemme, hvorav 375 med forskjellige banelogoer. Selv har jeg spilt ca. 200 baner.

Arikkelen fortsetter under bildet.

Samler på golfballer
82-åringen har en solid samling golfballer og er golfentusiast i tillegg til håndball.
Foto: Arne Hole

Et lite utvalg av golfballene han samler på.

- Hvor lenge skal du holde på som trener?

- Til jeg ikke greier å gå rundt i hallen lenger. Det er gøy å lære folk ting.

Sammen med Otto Th. Pedersen lærer du å lytte.

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball og er nå tilknyttet handball.no som skribent.