Toget har ikke reist fra stasjonen
Vi vil identifisere mer og selektere mindre. En nøkkelsetning for å få flere toppspillere av begge kjønn!
Skal vi lykkes med å øke bredden av toppspillere på dame- og herresiden i Norge de kommende årene, er setningen nevnt innledningsvis – ”vi vil identifisere mer – og selektere mindre” – en av de vesentligste vi styrer etter. Men det hjelper ikke dersom de det hele dreier seg om – spillerne – ikke vet om eller tror på den.
Derfor er det viktig at vi fra sentralt hold er tydelige i vår kommunikasjon, og enda viktigere: at vi gjør det vi sier. Det er det som skaper troverdighet og tillit.
Gjør vi det? Ja!
Vi var på Lerøy-runden i Tønsberg og fant seks spillere som vi ønsket å se på regionalt landslagsmiljø direkte. Enkelte av de hadde vært med før. Andre hadde aldri deltatt.
Vi fikk nylig en henvendelse fra en klubb om en spiller født 2005, og vedkommende tas rett inn på den kommende landsdelssamlingen. Vi er helt avhengige av disse henvendelsene fra dere trenere og klubber, for vi kan ikke være alle steder – selv om vi gjerne ville.
Vi er ikke på Bylagsturneringen for å velge ut enkeltspillere. Vi er der for å få informasjon om spilleres utvikling, og for å få flere notater i boka. Vi sitter også med en bevissthet rundt at det er gjort en utvelgelse på veien dit, og at det sikkert er flere interessante spillere som slett ikke er til stede på turneringen.
Da de yngste landslagene på guttesiden var på reise for å spille landskamper sist uke, hadde de alle med seg debutanter. Til og med hos Juniorgutta (LM02) kom det nye spillere med, fordi de har tatt steg i klubben og fortjener å bli anerkjent for sin utvikling. Sånn har vi det både på jente- og guttesiden. Under VM i fjor sommer var det åtte-ni mesterskapsdebutanter hos Juniorjentene (LK02) – og de ble verdensmestere.
Hvis vi på yngresiden alene bare så på resultater, er det utvilsomt en fordel om vi ikke rullerer på spillerne. Men det å skape resultater er ikke den primære oppgaven. Oppgaven er å utvikle toppspillere som bidrar til utviklingen av norsk herre- og damehåndball, både på klubb- og landslagsnivå.
Om ikke lenge blir det tatt ut tropper til sommerens mesterskap. Helt bevisst gjør vi dette tidlig, for å unngå at spillerne føler seg usikre og presset. Tidlige uttak gjør det lettere for alle å planlegge sommeren. Planlegge den fysiske treningen, og planlegge ferietiden med familie og venner. I en sport hvor mange av de beste er rundt 30 år eller eldre, er det viktig å legge inn pauser, for å bevare lysten på å satse.
Dette kommer også til syne gjennom den meget brede trakten og den store rulleringen vi har på de yngste landslagene. Både på jente- og guttesiden har de yngste landslagene hatt 100 spillere inne, og vi sikrer samtidig at mange får mesterskapserfaring, siden ingen norske ungdomslandslagsspillere deltar i samtlige aldersbestemte mesterskap.
Spillerne utvikler seg rykkvis. De tar steg på ulike tidspunkter. Derfor er den sentrale spillerutviklingen ikke et høyhastighetstog, hvor det dreier seg om å komme frem så raskt som mulig. Vi vil gjerne være lokaltoget som må innom mange stasjoner, hvor spillerne kan stige om bord når de er klare for det, og hvor tempoet gir dem mulighet til å nyte reisen.
Og sist, men ikke minst: Vi ønsker å være det toget som har tid til å vente litt ekstra på den som ønsker å være med.
Claus Dalgaard-Hansen
Talentsjef, yngre landslag menn
Mia H. Högdahl
Fagressurs/coach, yngre landslag kvinner