Krakow, Polen 20230121.
Keeper Torbjørn Sittrup Bergerud i VM-kampen i håndball for herrer mellom Qatar og Norge i Spodek Arena i Katowice, Polen.
Torbjørn Bergerud stod en fantastisk kamp i det norske målet og reddet hele 54 prosent i lørdagens kamp.

Håndballgutta klare for kvartfinale i VM

Håndballgutta beseiret Qatar 30-17, og ble senere lørdag kveld klare for kvartfinale i VM.

Norge var klare favoritter før lørdagens oppgjør mot Qatar. Aldri før har Håndballgutta vunnet de fem første kampene i et VM, og det lå til rette til at det kunne endre seg etter lørdagen. Seier i kampen ville bety at Håndballgutta er klare for kvartfinale dersom Tyskland tok poeng mot Nederland. De norske gutta leverte en kjempekamp og sikret norsk jubel mot Qatar.

Senere gjorde Tyskland jobben gjennom å slå Nederland komfortabelt. Dermed er både Norge og Tyskland videre, og gruppefinalen mandag handler "bare" om å kåre vinneren av hovedrundegruppa.

- Det er deilig at det ble avklart i kveld. Dersom møtet med Tyskland på mandag hadde vært med kniven på strupen fordi vi måtte ha vunnet for å gå videre, hadde vi tatt den utfordringen på strak arm. Men det er selvsagt godt å ha avansementet i boks allerede nå, sier landslagssjef Jonas Wille, som fulgte Tyskland-Nederland på spillerhotellet sammen med resten av den norske delegasjonen.

- Nå er vi klare for neste etappe, men vi har også et mål om å vinne hovedrundegruppa gjennom å slå Tyskland på mandag.

Overbevisende seier

Norge overbeviste stort i åpningsminuttene i lørdagens oppgjør mot Qatar. Torbjørn Bergerud startet kampen på perfekt vis med redning før Kevin Gulliksen kunne kontre inn kampens første mål. Neste minuttet var nærmest en reprise med en ny redning fra Bergerud. Denne gangen var det Sebastian Barthold som kunne sette inn scoringen fra motsatt kant.

Det fortsatte å flyte for Håndballgutta, som traff på nærmest alt fremover i banen. Mellom stengene hadde Bergerud stålkontroll og det tok nesten åtte minutter før Qatar satte sin første ball forbi den norske målvakten. Stillingstavlen viste da 1-5. Da Norge økte ledelsen enda en gang, var Qatar nødt til å ta en tidlig time-out.

Etter den korte hvilen var det Qatar som overtok initiativet. Etter to raske reduseringer, var stillingen blitt 3-6. Det stokket seg i det norske angrepsspillet og Qatar holdt Norge målløse i nesten fem minutter. Da omgangen var halvspilt viste stillingstavla 4-7.

Takket være et godt forsvar og ikke minst strålende målvaktspill, klarte ikke Qatar å fortsette opphentingen. Etter hvert fikk Håndballgutta tilbake flyten i fremoverspillet også. Med syv minutter igjen av omgangen, hadde Norge opparbeidet seg en seksmålsledelse. Stillingstavlen viste 11-5.

Mot slutten av omgangen gjorde Qatar flere reduseringer og avstanden var kun tre mål med et par minutter igjen på klokken. På det tidspunktet satte Gøran Johannessen inn støtet og sørget for to scoringer på kort tid. Dermed kunne Norge gå til pause med en femmålsledelse, på stillingen 14-9.

Levende vegg

Qatar reduserte i sitt første angrep etter sidebyttet, men Johannessen svarte med scoring for Norge like etterpå. Bergerud fortsatte storspillet også i andreomgangen og var tidvis som en levende vegg i det norske målet. Åtte minutter ut i omgangen hadde Håndballgutta økt ledelsen til åtte mål og stillingen var blitt 19-11.

Qatar hadde få sjanser mot det norske spillet og hadde store problemer i sitt eget angrep. Før andreomgangen var halvspilt var timålsledelsen et faktum, etter en scoring signert Kristian Bjørnsen. Håndballgutta hadde satt hele 23 baller mellom stengene og hadde stålkontroll på seieren.

Fra det tidspunktet var det lite spenning knyttet til resultatet. Norge kontrollerte seieren inn og det var lite krefter igjen hos det qatarske laget. Håndballgutta økte avstanden før kampslutt og det hele endte med storseier. Da dommerne blåste av kampen viste stillingstavla 17-30.

Gøran Johannessen scoret på alle sine seks sjanser og sa dette til TV3 og Viaplay etter kampen:

- Vi hadde noen problemer i forsvar, de spilte et offensivt forsvar som gjorde at det ble store rom. Jeg synes begge målvaktene våre stod kjempebra. I dag var det sikkerlig stengt i målet og det var godt å se.

En annen av Norges store spillere var målvakt Torbjørn Bergerud. Han reddet over halvparten av skuddene og var helt sentral i lørdagens oppgjør. Han var storfornøyd med kampen og hadde dette å si til TV3 og Viaplay:

- Det var gøy. Jeg fikk stått godt fra starten, forsvaret var veldig på helt fra start og vi viste en fighterinnstilling.

Bergerud var optimistisk da han ble spurt om hovedrundens siste kamp som spilles mandag:

- Jeg synes Tyskland er et lag som passer oss veldig godt. Jeg har tro på at vi har gode sjanser i kampen, og så håper jeg selvfølgelig at Tyskland gjør jobben mot Nederland slik at vi kan spille om førsteplassen i gruppen.

Det håpet fikk han innfridd.

Norge er hittil ubeseirede i VM og spiller siste hovedrundekamp mot like ubeseirede Tyskland mandag kl. 20.30. Kampen kan følges på TV3/Viaplay.