Det er "von i hangande snøre" for jumbo Bergen
Bergen ligger sist i REMA 1000-ligaen når fire serierunder gjenstår. Men har de gitt opp? Nei, absolutt ikke!
- Så lenge det er en teoretisk mulighet, legger ikke vi ned sablene, sier trener i Bergen Håndball, Fredrik Ruud, som fikk en oppmuntring søndag. Da ble det kalasseier 44-30 over Tønsberg Nøtterøy. Men ettersom Tønsberg-laget er sterkt redusert, lot Ruud restbeholdningen av nyttårsraketter ligge.
Sesongen er ikke blitt slik vestlendingene hadde tenkt, og Ruud tror det kan være flere forklaringer på det.
- Vi undervurderte kanskje erfaringsbiten. Og den er kanskje spesielt viktig når man havner i den situasjonen som vi har gjort - når du har motgang og skal prøve å snu ting.
- Ble tapet av storscorer Inge Aas Eriksen (til Malmö) tyngre enn ventet?
- Ja, som ting er blitt, så kan du godt si det. Vi har mange flinke håndballspillere nå også, men når det brant forrige sesong, tok Inge ansvar. Nå er dette ansvaret blitt fordelt på unge gutter som ikke har stått i den situasjonen tidligere, og det er vanskelig å tre inn i en sånn rolle, sier sjefen for Bergen Håndball, som før denne sesongen skiftet navn fra Fyllingen Bergen. Nå skal alle krefter samles under Bergen-navnet.
Så bevisst har den nye klubben vært på å bli hele vestslandshovedstadens lag at hjemmekampene er blitt spilt i Fana Arena, Framohallen, Åsane Arena og Haukelandshallen.
- Hvor vellykket har det vært, Ruud?
- Det hadde sikkert vært mer vellykket om vi hadde oppnådd bedre sportslige resultater, men vi har en god dialog med klubbene rundt. Vi har et felles ansvar for å gjøre den jobben som kreves.
- 13 av 19 spillere er fra regionen. Har dere vært for ambisiøse i troen på lokale spillere?
- Nei, vi ønsker å være en klubb for Bergen, men vi må gjøre noe med rekrutteringen. Den er for dårlig. Vi må få opp flere lokale spillere, og jeg er veldig fornøyd med det arbeidet Åsane, Fyllingen og de andre driver. Vi skal være et lag bergenserne kan være stolte av. Husk, vi er et eget land i landet, humrer trønderen.
- Hvordan har korona og skader rammet dere?
- Vi har hatt mange syke i ny og ne, men er egentlig ikke blitt truffet så hardt. Vi har vært flinke til å holde folk litt igjen etter at de er blitt friske. Det er noe av det jeg er mest fornøyd med. Men skadesituasjonen har vært tung. Skadene har kommet på ubeleilige tidspunkter, særlig før jul. Da mistet vi tre-fire sentrale spillere som ble ute lenge. Og når det er tungt fra før, synker man enda dypere, sier Ruud, som sent i fjor fikk klubblegenden Vidar Gjesdal inn i trenerteamet, der Sølvi Hylleseth og Marius Beck befant seg fra før.
For Bergen gjenstår disse fire motstanderne: Fjellhammer (h), Bækkelaget (b), Halden (b) og Nærbø (h). Det er fem poeng opp til Haslum, som har den siste kvalikplassen.
- Før jul tok vi ett av seks poeng mot Haslum, Sandefjord og Nøtterøy. Etter nyttår har vi tatt fem av seks. Kanskje må vi vinne alle de fire siste - litt avhengig av hva lagene rundt oss gjør - men enn så lenge er jeg sterk i troen, sier Fredrik Ruud.
I 2020 var Bergens (Fyllingens) plan å etablere seg blant de fire beste i Norge. Ruud medgir at det ikke er det som står høyest på samtalelisten nå, men ønsket er ikke skrotet.
- Ambisjonen til organisasjonen er topp fire, men med den satsingen som gjøres i Norge nå, med Elverum, Kolstad, Arendal og Drammen, må vi innse at det vil kreve enda mer av oss enn det vi har klart å skape til nå. Men det langsiktige målet ligger der. Bergen og håndball-Norge vil være tjent med at vi er i det sjiktet.
Frem til serieavslutningen er fokuset et annet: Alle mann til pumpene!
Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball og er nå tilknyttet handball.no som skribent.