Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

På Avkast 2021
Foto: Paul Fekjær

Da herrehåndball ble toppidrett i Kristiansand

Da trener Thorbjørn Evjen kom med den første treningsplanen, trodde spillerne at han fleipet.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Hvis noen før sesongen hadde sagt til meg at vi skulle stå med 20 poeng etter 20 kamper, ville jeg ikke trodd det. Jeg ville vært fornøyd med 14. Vi har jo mange spillere som ikke har vært i toppdivisjonen tidligere, sier mannen som bare omtales som Tobben.

Tobben overtok det nyopprykkede laget før denne sesongen. Hans fremste ønske er å bygge en toppidrettskultur i Kristiansand Topphåndball - lokalt bare omtalt som KRS.

- Da jeg kom på den første treningen i juni, og viste spillerne en tosiders treningsplan som innebar ti økter i uken, trodde de at jeg spøkte. Nå ser vi at det gir resultater. Vi har vunnet en del jevne kamper, og vi har avgjort en del mot slutten.

- Så visjonene strekker seg lengre enn å overleve i år?

- Vi tenkte at det var et realistisk mål, og nå har jeg troen på at vi greier det. På lengre sikt er målet å bli et fast sluttspillag. Mye av potensialet ligger i topplokket hos spillerne, og vi prøver å jobbe inn en toppidrettskultur. I den forbindelse har vi trukket inn Olympiatoppen, Arild Jørgensen og Rune Høigaard, sier Tobben.

- Men vi har våre utfordringer. Spillergruppen består av folk mellom 19 og 38 år. Noen er helproffe, og noen er hundre prosent arbeidende. Også språklig har det vært utfordrende, med en polakk som nesten ikke snakket engelsk og dansker og svensker som ikke skjønner hverandre. Så de snakker engelsk til hverandre de også, humrer bodøværingen.

Utfordringer får Evjen også etter sesongen når toppscorer Eirik Køpp går til Fjellhammer - motstanderen KRS slo 28-23 søndag. 2,03-mannen vil til kjæresten i Oslo. Også den gode polakken Michael Potoczny drar etter endt sesong. Den dyktige playmakeren Helgi Hildarson Høydal fra Færøyene har allerede signert for neste sesong, men KRS trenger en ny venstreback som kan servere scoringer til et godt forvent publikum i Aquarama.

- Hva er forklaringen på den gode debutsesongen i REMA 1000-ligaen?

- Spillerne har vært læringsvillige, ivrige og lojale. Og du kan få mange gode resultater med hard jobbing. Og så har vi snakket om verdisetting. Sette ord på hva som skal til for å klare det vi prøver på. Vi skal bruke smartness i hvordan vi gjør dette, sier Evjen, som har justert opp også fysiske mål.

- Vi skal prøve å få enda bedre kondis gjennom sesongen. Det er mange som blir sterkere, men ikke mange som får bedre kondis, fortsetter Tobben før han igjen er over på det mentale. - Du må gi noe inn i samholdet for å få noe ut av det. Det er kanskje det vanskeligste.

- Er målet å konkurrere med ØIF Arendal om å være Sørlandets beste lag?

- Det hadde vært en fantastisk serieavslutning, men de slo oss med 15 mål i en treningskamp i januar, så vi får stikke fingeren i jorden. Men bortsett fra Elverum borte, kan vi på vårt beste slå alle, mener Evjen.

- Før vi snakker for mye om alle vi har lyst til å slå, må vi styrke organisasjonen og administrasjonen. Vi hadde en treårsplan som gikk frem til opprykket. Nå skal vi lage et strategidokument og stake ut kursen videre, avslutter Thorbjørn Evjen, som har kontrakt også neste sesong.

Inntil den kursen gir noe bedre enn dagens syvendeplass i eliteserien, vil de gamle i klubben påpeke at det har vært topphåndball i Kristiansand også før. Som da sørlendingene slo Refstad 20-18 i NM-finalen.

Det er 42 år siden.

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball og er nå tilknyttet handball.no som skribent.

Les mer om REMA 1000-ligaen