Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Eirik Haugdal
Eirik Haugdal er Larvik-trener.
Foto: Svein Andre Svendsen

Drømte om å bli Larvik-trener - nå er han det

Eirik Haugdal har fått oppfylt halve trenerdrømmen. Fullføres resten om fire år?

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2002 var trønderen Haugdal i Bergslihallen med et yngre lag i forbindelse med Petter Wessel Cup. Tidlig en fredag morgen dukket daværende Larvik-trener Karl Erik Bøhn opp for å gi tips og inspirere. Haugdal ble så imponert over nå avdøde Bøhns opptreden at han fikk en dragning mot Larvik. Han bestemte seg for at en dag skulle han trene klubben i Champions League!

- Nå er du Larvik-trener. Bare Champions League gjenstår, Haugdal?

- He, he - det har skjedd mye med Larvik siden den gang. Det har vært tøft økonomisk med brutale konsekvenser, blant annet degradering. Vi er fortsatt i en utfordrende tid, men det er mye positivitet rundt klubben, sier treneren som kom fra Fredrikstad før denne sesongen. Før det igjen var han i fire år assistent for Arne Senstad i Storhamar.

- Ett poeng og sisteplass i fjorårets avbrutte serie, nå syv poeng og niendeplass?

- Vi mistet noen spillere etter forrige sesong, men jeg er glad for at vi fikk inn noen nye. De har levert, og så fikk vi tilbake den lokale turboen, Guro Ramberg. (Høyrekant og lagets toppscorer med 31 mål.) Det som ikke er så bra er at den eneste som er igjen fra glansdagene, keeper Alma Hasanić Grizović, har skadet seg og er borte resten av sesongen. Men vi skal fighte for en sluttspillplass, forsikrer 36-åringen, som dagen før seriestart fikk med seg rutinerte Ketil Arntzen som medtrener. Det er han utrolig glad for.

- Kommer Larvik noen gang tilbake til Champions League?

- Det er et fryktelig godt spørsmål. Sist vinter ble det laget en strategiplan, og det er et meget godt gjennomført dokument. Det gir et solid utgangspunkt for å komme tilbake til toppen av norsk håndball, samtidig som det også definerer en ny misjon. Kjernevirksomheten er å utvikle klubben og alle involverte, og vi skal inspirere og gi tilbake til breddeklubbene og lokalsamfunnet.

- Hvor står elitelaget nå?

- Vi varierer mye. I perioder har vi vært flinke, og vi har lyktes bra i forsvar. Jentene tar i mot info og løser det på en god måte, men vi lager for få mål. Vi har mange playmakertyper som liker å være nest sist, men ikke så mange som stuper rett på mål.

Larvik er mestvinnende i Norge, med 19 seriegull, 17 NM-gull og 16 sluttspillseire. Trenerhistorien er like imponerende, med Marit Breivik, Gunnar Pettersen, Ole Gustav Gjekstad, Karl Erik Bøhn, Tor Odvar Moen, Geir Oustorp og Lene Rantala for å nevne noen. Var det med en viss ærefrykt du tok over, Haugdal?

- Å ja! Og hadde Larvik vært like gode som for ti år siden, hadde jeg ikke fått jobben. Det hyggelige er at mange av dem som har vært her tidligere fortsatt stikker innom. Mange føler for klubben - ikke minst manne- og damegruppa som stiller opp for oss i tykt og tynt.

Lokalavisa Østlandsposten har funnet ut at Larvik vinner mot alle lag med forbokstaven F (Flint, Fredrikstad og Follo.) Søndag venter Fana...

- Vi har invitert alle breddeklubbene og håper på flere enn de 400 tilskuerne (delvis koronarestriksjoner) vi har hatt i snitt og håper på trøkk på tribunen. Men toppnivået til Fana er fryktelig høyt.

Innen 2025 skal også toppnivået til Larvik Håndballklubb være fryktelig høyt. Så høyt at klubben skal kjempe om å bli Norges representant i Champions League.

Og drømmen til Eirik Haugdal fullbyrdes?

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball og er nå tilknyttet handball.no som skribent.