Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Tonje Nøstvold i VM 2013
Nøstvold Lunde fikk 183 kamper for det norske landslaget.
Foto: Erlend Aas / NTB

Tonje Nøstvold Lunde får Håndballstatuetten

183 landskamper, 408 mål og seks gullmedaljer. Tonje Nøstvold Lunde hedres med Håndballstatuetten.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2014 spilte Tonje Nøstvold Lunde sin 183. og siste kamp med flagget på brystet. Da hadde hun to OL-gull, ett VM-gull og tre EM-gull å vise til. 36-åringen har med andre ord en imponerende håndball-CV å se tilbake på, med OL som det største høydepunktet.

- Jeg har mange minner fra håndballbanen, men det som kanskje henger høyest er OL-gullet fra Beijing i 2008. OL er på mange måter et spesielt mesterskap. Det er mange fantastiske utøvere i forskjellige idretter som er samlet på et sted, så bare det å få være med i OL var stort, sier hun.

- Vi spilte et godt mesterskap og tapte ikke en eneste kamp. Semifinalen mot Sør-Korea ble litt vel spennende i sluttsekundene, og finalen mot Russland var et kapittel for seg selv. Men etter semifinalen turte vi ikke hvile et sekund, så vi bare fortsatte å male på og sto igjen på toppen. 

Kari Aalvik Grimsbø, Ida Alstad, Heidi Løke og Tonje Nøstvold under medaljesermoni i OL 2012
Foto: Lise Åserud / NTB

Kari Aalvik Grimsbø, Ida Alstad, Heidi Løke og Tonje Nøstvold under medaljeseremonien i OL i 2012. Foto: Lise Åserud / NTB

Stavanger-jenta har også tatt flere medaljer med klubblag. I 2007 vant hun NM med Byåsen, og i 2011 gikk hun helt til topps i EHF Cup med danske FC Midtjylland. I tillegg har hun blitt dansk mester og tatt flere sølvmedaljer bak Larvik i den norske eliteserien, men sistnevnte «teller jeg ikke».

Siden 2019 har håndballen vært stuet bort, og Tonje har fått en ny jobbhverdag.

- I dag jobber jeg i SR-Bank som fagrådgiver. Det lille jeg per i dag er engasjert i håndball er gjennom vår eldste sønn. Jeg trener minihåndball-laget hans, forteller hun.

Hvordan er det å motta Håndballstatuetten?

- For meg er det veldig stort å få en slik utmerkelse. Håndballstatuetten er noe av det gjeveste man kan få i håndball-Norge, og jeg har stor respekt for alle tidligere mottakere.

Les mer om Håndballstatuetten her