Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Gange-på-tinget-2017.jpg

Nekrolog over Thorleif Gange (1934 – 2021)

Med stort vemod og sorg mottok vi budskapet om at Thorleif Gange forlot oss 14. august, etter kort tids sykdom.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Thorleif Gange startet sin håndballkarriere i Bækkelaget Sportsklubb. Deretter ble det Nordstrand IF (NIF), hvor han spilte seg raskt inn på A-laget i 1952. Her ble han fast inventar i 17 år. Thorleif ble vinner av NM i 11-mannshåndball i 1957, og ble norgesmester to ganger (1960 og 1963).

Teksten fortsetter etter bildet.

gange-på-banen.jpg

I SKUDDET: Thorleif Gange i et glimt fra hans lange karriere som håndballspiller.

Thorleif ble valgt inn som formann i NIFs hovedstyre i 1989, og hadde dette vervet frem til 1999. I et tiår med store utfordringer for klubben, viste han igjen sitt fabelaktige engasjement og sine organisatoriske evner. Han var også medlem av representantskapet i NIF i mange år.

Thorleif var styremedlem i herrehåndballgruppen i NIF gjennom hele 20 år - de siste seks årene som formann. Han la ned et formidabelt arbeid for herrehåndballen. Thorleif ble tildelt klubbens høyeste utmerkelse, Gullmerke med krans, og ble senere på 1990-tallet æresmedlem i NIF. Thorleif var også aktiv i styret for Norske Idrettsleder-Veteraner i perioden 1997-2008.

I Norges Håndballforbund (NHF) ble Thorleif Gange valgt til visepresident i 1973, før han ble valgt til håndballpresident i 1979. Denne posisjonen hadde han frem til Forbundstinget i 1985. Sammen med sitt styre hadde håndballpresident Gange fem satsingsområder: Økonomi, administrasjon, organisasjon, landslag og utdanning.

Thorleif var, i tillegg til å være en god leder, aktiv i å medarrangere landskamper på 1970- og 1980-tallet. Thorleif utviste stor personlig innsats for å få gjennomført håndballarrangementer rundt om i Norges land. Thorleif var hovedpersonen bak etableringen av Polar Cup, som er grunnlaget for dagens Intersport Cup (kvinner) og Gjensidige Cup (menn). Han var samtidig en pådriver for satsing på kvinnehåndball, og for bygging av haller. Flere av disse hallene var i bruk da Thorleif på tampen av sin presidentperiode kunne ønske velkommen til B-VM i Norge i 1985.

Thorleif var også sentral i etableringen av Håndballotteriet. Lotteriet ble avviklet i 2011 etter å ha vært en økonomisk bærebjelke for NHF i arbeidet med å skape et moderne særforbund.

Thorleif mottok NHFs fortjenstmerke i gull i 1985. Han har deltatt på alle forbunds- og Håndballting siden 1985. Thorleif Gange vil bli dypt savnet for sitt sterke håndballengasjement og sin omsorgsfulle væremåte.

Nordstrand IF v/ hovedstyret og representantskapet

Norges Håndballforbund v/ Kåre Geir Lio, Erik Langerud og Per Otto Furuseth