Annonse
Samarbeidet med Gjensidige

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Susann-Goksør-Bjerkrheim-og-Kai-Killerud-Foto-Paul-Fekjær-640x360web.jpg

En landslagskeeper har forlatt oss

Tidligere landslagskeeper Kai Killerud er ikke mer. 30. mai åndet han ut for siste gang, 80 år gammel.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Killerud debuterte på landslaget i 1961 og kom med på VM-laget samme år. Der var han solid og bidro sterkt til at Norge fikk syvendeplass. Ikke før i 2005 greide gutta å tangere den prestasjonen.

– Kai bodde i Nordstrandhallen. Han var veldig opptatt av håndball og gikk systematisk til verks. Kai kom ikke til noen kamper uten at han var nitid forberedt, forteller Rolf Rustad (86), som sto sammen med Killerud i deler av landslagskarrieren. Killerud fikk 33 kamper i perioden 1961-1971, mens Rustad sto 60 kamper fra 1955 til 1967.

Faksimiler fra NM-laget til Nordstrand i 1960 der Kai Killerud hadde en sentral rolle:

Norgesmester-1960-Arkivfoto-fra-Nordstrand-IF.jpg

 

Susann Goksør Bjerkrheim og Kai Killerud
– På vår tid var det mer vanlig at keeperne kastet seg, men Kai var mer "moderne" og ble en stående målvakt. Han var flink til å lese spillet, forteller Rustad, som synes at de to gikk godt i spann. Kai var en kjernekar som det aldri var noe tull med. Etter endt karriere har de holdt kontakten gjennom landslagstreffene.
Foto: Paul Fekjær

Dessverre for Nordstrand IF ble ikke Kai værende så lenge som klubben hadde håpet. Utdannelsen kallet. Først ble det BI, før han dro til Trondheim og studerte på NTH (nå NTNU) der han tilhørte 1964-kullet.

Etter endt utdannelse fattet sivilingeniøren interesse for kjernekraft og holdt seg til det, inntil Statoil fanget ham i 1977. Der ble han til 2000 og var for det meste sikkerhetssjef. Ved siden av drev han også sitt eget firma i Stavanger, top-team AS, "Helping those who want to become better to be best."

Her tok han med seg det han hadde lært fra håndballen og skrev følgende i sin presentasjon av virksomheten:
"En ledergruppe eller et lederlag som vi vil kalle det, består sjeldent av bare stjerner, men er laget villig til å trene – og den enkelte villig til å la seg presse på sine individuelle og relasjonelle ferdigheter – da kan lederlaget bli helt «top». Helt topp ble også hagen hans, og Facebook-vennene fikk ta del i alt han fikk til av vekster.

Killerud hadde også et stort hjerte, og han gikk inn i Røde Kors som leksehjelper for flyktninger. I et intervju med Stavanger Aftenblad i 2016 står det følgende:
"Folk som forlater sitt eget land, lever i eksil. Det kan gjelde mennesker i opposisjon til et diktatur der menneskerettighetene ikke respekteres, og opposisjonelle fengsles, forklarer Killerud. Han har vært fornøyd leksehjelper i fem-seks år og synes det er kjekt å gjøre nytte for seg."

Kai Killerud gjorde nytte for seg både på håndballbanen, i næringslivet og som medmenneske.

Norges Håndballforbund lyser fred over hans minne.