Annonse
Samarbeidet med Gjensidige

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Gro Hammerseng-Edin
Foto: NTB
Foto: NTB

- Ikke vær så redd for å si noe feil

Gro Hammerseng-Edin oppfordrer idretts-Norge til å snakke om kjærlighet og mangfold.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

- I en del idretter er det veldig få som er åpne om å ha en annen legning enn den heterofile, og jeg vil jo tro at de finnes der. Jeg håper de en gang kan kjenne seg trygge nok til å tørre å være åpne, sier tidligere landslagskaptein Gro Hammerseng-Edin.

Hun er redd for at LHBT-personer velger vekk enkelte idretter fordi de ikke er sikre på om det finnes en plass for de der.

- Da går de glipp av utrolig mye fint, så det er viktig for meg å få frem at det har vært veldig trygt og inkluderende å være en del av håndballfamilien for min del. Jeg har blitt møtt av utrolig mange gode medspillere og trenere, og det ønsker jeg å uttrykke takknemlighet for.

Hammerseng-Edin er selv åpen om sin legning. Sammen med kone og tidligere håndballkollega Anja Hammerseng-Edin, har hun blant annet skrevet en bok om det å falle utenfor familienormen. De opplever at det fremdeles er mange barn som blir overrasket over at de er to mammaer.

- Derfor tror jeg det er viktig å snakke om og alminneliggjøre at det er mulig å forelske seg i og leve med en av samme kjønn. Ikke minst må vi gi barna en følelse av at det er greit å stille spørsmål.

Å våge å stille spørsmål og snakke om teamet i fellesskap kan skape åpenhet og forståelse, mener Hammerseng-Edin.

- Ikke vær så redd for å si noe feil. Jeg opplever at noen synes det er vanskelig å vite hva de skal si og hvordan de skal snakke om dette, men stort sett så går det veldig bra. Det er verre hvis man ikke våger å snakke om det og oppfører seg som om at det ikke eksisterer.

- I tillegg kan det være et godt utgangspunkt å ikke ta for gitt at alle i gruppa er heterofile. Det er en stor sjanse for at en eller flere spillere kan ende opp med å forelske seg i en av samme kjønn. Da kan du gjøre en kjempeviktig jobb for det mennesket ved å møte det på en fin måte, sier hun.

I løpet av sin karriere som håndballspiller, møtte kapteinen stort sett forståelse og åpenhet fra sine medspillere og trenere. Hun mener det er viktig at noen tør å si ifra dersom «homo» blir brukt som skjellsord eller homofobiske holdninger kommer til syne.

- Uansett hva det gjelder, om det er rasisme, homofobi eller annet, så er det viktig at noen tør å si ifra. Det er viktig å snakke om hvordan vi skal ha det hos oss, hva slags språk det er greit å bruke, og at man prøver så godt man kan å være åpen og inkluderende.

Som medspiller er det også flere måter man kan vise sin støtte på. Selv hadde Hammerseng-Edin flere lagvenninner som rett og slett spurte henne om hun hadde fått seg jentekjæreste, og selv om hun ikke var klar for å si ja de første gangene, synes hun de sendte et signal i måten de spurte på om at det var helt OK hvis det var sånn.

Hun foreslår også å bruke regnbuen for å vise støtte. De fleste har en forståelse for hva regnbuen betyr, og ved å bruke for eksempel et regnbuearmbånd, kan man være inkluderende uten å måtte si så mye. Noe så lite kan bety mye for noen andre.

- Det er ingen tvil om at relasjoner er noe av det viktigste vi mennesker har. Jeg synes idretten er en positiv, sosial arena hvor man får mulighet til å få gode opplevelser sammen med andre, føle tilhørighet og bygge relasjoner. Det er åpenbart viktig for alle og noe alle fortjener å få muligheten til, uavhengig av hvem de er.