Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

20201212_Mats Olsson, Katrine Lunde og Silje Solberg_EM 2020_Foto Vidar RuudNTB_640x360web.jpg
Mats Olsson er en hovedansvarlig instruktør på Grunnutdanningen. Her sammen med Silje Solberg (t.v.) og Katrine Lunde
Foto: Vidar Ruud/NTB

Ønsker du å utvikle deg som målvaktstrener?

Til høsten starter et nytt Grunnutdanningskurs målvaktstrenere. Ny frist 8. august.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden 2015 har Norges Håndballforbund hatt to nivåer for målvaktstrenere:  Grunnutdanning og Topputdanning. Høsten 2021 starter det fjerde kurset på Grunnutdanningen.

Kurset vil ha fokus på grunnleggende ferdigheter innen fysikk, teknikk og taktikk, og det vil bestå av en blanding av teori og praksis med unge målvakter som utøverapparat.

Tidligere deltakere sier følgende:

«Den pedagogiske biten, altså på hvordan vi skal utvikle unge målvakter, har jeg lært utrolig mye om».

«Meget inspirerende kurs. Veldig greit å få ord og uttrykk på de ulike fasene i målvaktspillet».

«Helt topp å få ett forslag til grunnleggende styrkeprogram med spesifikke målvaktsøvelser».

«God kombinasjon mellom teori og praksis og veldig inspirerende å få diskutere og få tips og ideer fra andre som jobber som målvaktstrenere».

Les også Mats Olssons tanker om målvaktstrening og utvikling av spillet:

Her er utdrag fra en samtale med Mats Olsson om utvikling for målvaktstrenere:

- Vi jobber veldig mye med utdanning av målvaktstrenere i grunnutdanning og topputdanning, og det er noe jeg vil anbefale. Selv etablerte trenere kan ha fordel av å ta et målvaktskurs og komme inn i tankegangen til målvaktene. Jeg savner at noen av de etablerte trenerne tar et målvaktspesialistkurs og får litt mer kunnskap om hvordan vi tenker og jobber med målvaktene.

Om hvordan håndballspillet utvikler seg

- Håndballspillet har endret seg de siste fem-seks årene etter at det Internasjonale Håndballforbundet (IHF) endret litt på regeltolkningene og bedømmingene. Jeg er positiv til bedømmingene de har endret til - det har blitt en renere sport, det har blitt mer en positive «attitude» og ikke så mye slag, drag, knuffer og slit. Det innebærer at for målvaktene har livet blitt vanskeligere. Det er naturligvis mye lettere å stå i mål når man har en gjeng med krigere foran seg som knuffer, slåss og gjør livet vanskelig for skytteren. Men i dagens håndball er det sånn at skytterne oftest har en fordel, og det innebærer at skytterne kan gå på gjennombrudd og vite at de ikke vil bli dyttet. De kan konsentrere seg om målvakten og ha ballkontroll. Man prater iblant om at «Wing is king, wing is queen”, du får ikke lov til å røre en kant når spilleren hopper inn. Det har gjort sporten mer attraktiv totalt sett, men livet som målvakt vanskeligere.

Dette innebærer at vi som håndballmålvakter og vi som jobber med håndballmålvakter også må tilpasse oss etter endringene. Vi må se på hvordan vi kan posisjonere oss på en bedre måte når skytterne har tid til å se på oss og kommer inn fra en bedre vinkel. Vi må forbedre oss på koordinasjon og lære hjernen å ikke reagere på visse saker, ikke røre på kroppen i visse sitasjoner, ikke gå på «fake» eller finter ved at skytteren later som at den skal skyte hardt, men så skyter den løst istedenfor og lignende. Det finnes veldig mye vi må utvikle i dagens moderne håndball. Og som jeg sa: På guttesiden så er det jo sånn at treningsmetodikken har gått veldig mye fremover, både for guttene og jentene, og fremfor alt på det fysiske. Det er mye mer kraft og power i alle spillere i dag, så det innebærer at skuddene kommer på veldig kort tid og med veldig høy hastighet. Det gjør at målvaktene må trene og tilpasse seg etter det. Så det er en utfordring akkurat nå. Vi ser jo at rent generelt i håndballverden synker redningsprosenten litt fra mesterskap til mesterskap. Redningsprosenten er sakte på vei ned 1 -1,5 - 2 prosent per mesterskap, og det må vi få stopp på. Nå har ikke vi hatt så store problemer med det i Norge, for våre målvakter har klart å holde seg oppe og vi jobber jo veldig aktivt med både målvakter og forsvarsspillet, men det er en utfordring.»

Hvis du har lyst til å utvikle deg som målvaktstrener, er dette kurset den perfekte starten for faglig påfyll og utvikling, sammen med andre som brenner for målvaktsspillet.

Kurset passer for alle - uansett erfaringsbakgrunn. Du vil ha ett stort utbytte av det enten du jobber med eldre og mer erfarne utøvere, eller du selv har mange års erfaring i å stå i mål.

Kurset består av to samlinger med startdato:

  • 29. august (torsdag til søndag) på Hamar.
  • 17. mars (mandag til torsdag) i Skien. Her følger vi fellessamling til yngrelagene på herresiden.

For å få bestått kurset, må du ha minst 80 prosent oppmøte per kurs, og du må levere en skriftlig oppgave. I tillegg må deltaker dokumentere egen praksis i klubb.

Kursavgiften er på 16.000 kroner og dekker forelesninger, godkjennelse av oppgave, overnatting og mat. Deltakerne må ordne og betale reise til og fra samlingene selv. Vi forventer at deltakerne bor sammen på hotellet selv om kurset skulle være i nærheten av hjemstedet.

Hovedansvarlig instruktør på samlingen vil være Mats Olsson, Håndballjentenes målvaktstrener.

Bindene påmelding ved betaling av første avdrag på 8.000 kroner. Påmeldingsfrist er søndag 8. august.  Det er plass til 25 kursdeltakere og "først til mølla"-prinsippet gjelder.

Har du spørsmål kan du kontakte Jeanette Nilsen, leder av Spill og trening i NHF.