Annonse
Samarbeidet med Gjensidige

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

1968_Per Graver for OSI_Foto Privat_640x360px.JPG
Den tidligere kjempen i velkjent positur på banen for OSI. Foto: privat

Per Graver tildeles Håndballstatuetten

Per Graver tilhører garden av tidligere håndballkjemper. Nå skal han hedres med Håndballstatuetten.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Per Graver? Håndballspillere født etter 1970 klør seg nok i hodet når de hører navnet. På 1960- og 70-tallet var det motspillerne som klødde seg i hodet. Da svevde den venstrehendte backen over dem og scoret så mye at han flere ganger ble toppscorer i serien. 50 landskamper, 188 mål og tre VM-deltakelser ble det også, i løpet av en karriere som varte i seks år, fra 1964 til 1970, hele perioden som landslagskaptein. Da karrieren på toppen var over, ble det noen år i 3. divisjon med Ready og diverse veteran-NM.

Per Graver med lovbok og håndball_Foto privat_640x360web.JPG

Den juridiske Graver. Foto: privat

Graver vokste opp på Vinderen og begynte med tennis som syvåring. Men ganske fort overtok håndballen, og da han havnet på Fagerborg gymnas var idrettsskjebnen beseglet. Der ble han en del av det sterke håndballmiljøet, som også en annen senere kjempe tilhørte, Arild Gulden.

Per fikk sin toppseriedebut for OI og ble der i syv sesonger. Så ble det 14 år og fire NM-gull med OSI, før han avsluttet karrieren på toppen med to år i Elverum. Fra den tiden lever journalist Stein Bergs sammenligning med den lokale skihopperstjernen fortsatt godt. I Østlendingen sto det: "Elverum uten Graver er som Johan Sætre på ei ski."

- Det var mye humor, og den kunne også være røff, forteller 78-åringen til handball.no. - Etter at jeg hadde debutert på landslaget, og vi overraskende hadde tapt mot Japan, sa den legendariske kapteinen Kjell "Kjempa" Svestad: "Det er synd for deg Graver. Da ble det bare to kamper på deg: Den første og den siste".

- Hva er ditt fremste minne fra håndballen?

- Det er ingen enkeltsituasjon eller en enkeltkamp jeg sitter igjen med, men miljøet jeg havnet i som ga meg så mye. Det ble evigvarende vennskap, og Harald Tyrdal og jeg prates ukentlig. Og så har vi den årlige landslagsfesten hvor vi møtes og snakker om alle de gode minnene. Det er som sirkushestene og lukten av sagmugg.

- Hva gjør du i dag?

- Nå er jeg pensjonist og spiller tennis, golf og bridge og flyr på ski i Marka. Tyrdal og jeg møtes også på golfbanen, men det er en vanskelig sport. Vi har begge handicap på 20-tallet. Uansett hva jeg driver med, må jeg konkurrere - om enn ikke annet enn med meg selv, sier den Østerås-bosatte Graver. Konkurranseinstinktet er sterkt hos den tidligere juridiske konserndirektøren i Narvesen. (Der Tyrdal var konsernsjef.)

Per Graver med Harald Tyrdal_Foto privat_640x360web.JPG

På golfbanen med Harald Tyrdal (t.h.) og annen venn (t.v.). Foto: privat

- Hvordan tror du det går med håndballjentene og håndballgutta i OL?

- Jeg tror begge vinner! Jentene har vunnet to ganger før, og nå tror jeg også det er guttas tur. De har vært så nær i flere VM at nå tror jeg Christian Berge bringer dem helt til topps.

- Hva tenker du om å motta Håndballstatuetten?

- Det kom veldig overraskende! Dette dukket jo opp 51 år etter at jeg spilte min siste landskamp. Men jeg ble både glad og stolt. Dette var veldig hyggelig, avslutter Per Graver.

Utdelingen fant sted i Nadderud Arena 24. april 2022.