Katrine Lunde og Nora Mørk

Lunde reddet Norge mot sterke rumenere

Romania bød Norge på tøff motstand i siste puljekamp, men Katrine Lunde sørget for norsk seier.

Etter å ha utklasset Polen med 35-22 og Tyskland 42-23 i de to første kampene, gikk håndballjentene til den siste gruppespillkampen med selvtilliten i orden. Romania hadde imidlertid ikke latt seg skremme, og da de norske jentene bommet usedvanlig mye, grep Cristina Neagu og lagvenninnene sjansen. Men takket være fantastisk spill av Katrine Lunde i annen omgang dro Norge i land 28-20. Dermed er laget i hovedrunden med full poengpott.

Hele 12 ganger i første omgang bommet Thorir Hergeirssons jenter på mer eller mindre gode muligheter. Det ga Romania gjentatte sjanser til å hente inn norske ledelser. 5-8 ble 8-8, og 8-12 ble til 13-13 ved pause. De siste 11 minuttene av første omgang scoret Norge bare én gang!

Etter pause fortsatte de norske jentene å bomme, eller rettere sagt å treffe - men bare den rumenske keeperen. Da var det godt å ha Katrine Lunde, som var tilbake i mål for sin landskamp nummer 300. Etter pause vartet hun opp med 11 redninger, hvorav to straffekast! Totalt havnet hun på 41 prosent i redningsprosent.

Uten Lunde kunne det blitt mer spennende enn Norge hadde satt pris på. Så sent som 14 minutter før slutt ledet Norge bare 19-18, men så greide jentene å få has på keeper Denisa Dedu, som spilte en drømmekamp.

Artikkelen fortsetter under bildet.

(Foto: Vidar Ruud / NTB)

- Det har vært mye opp og ned, men jeg har hatt fantastiske folk rundt meg. De ville at jeg skulle komme meg videre, og det har vært godt å komme til mine beste venner, sa Lunde til Ole Erevik i TV3 etter kampen. Som kjent kom Katrine inn i landslaget igjen da hun nylig mistet sitt ufødte barn.

- Det var mange følelser før kampen - også fordi det var første gang på to år at jeg spilte landskamp. Men det var deilig å komme inn, og jeg fått god energi, fortalte Vipers-jenta, som skrøt av forsvarsspillet i annen omgang. Da presset lagvenninnene skuddene dit Katrine ville ha dem.

Thorir Hergeirsson kommenterte selvfølgelig de mange bomskuddene, men fant også positive ting - blant annet at Norge er blitt bedre på å blokke skudd. Der var Marit Malm Frafjord formidabel og Kari Brattset Dale god.

Med 28-20 fikk Norge også revansje for det forsmedelige åttemålstapet i forrige EM.

Norges neste kamper spilles 10., 12. og 15. desember. Motstandere blir avklart når gruppe C er ferdigspilt tirsdag kveld.
I en annen kamp i gruppe D mandag kveld spilte Tyskland og Polen 21-21. Dermed er Arne Senstads Polen ute av EM.