Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

20101219-EM-Hammerseng,-Gro-Foto-Gorm-Kallestad-NTB-scanpix.jpg
Fra EM-finalen i 2010. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Avsluttet med gull på hjemmebaner i to land

For Gro Hammerseng-Edin står høydepunktene med landslaget veldig klart. Men også en tittel med Larvik.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er litt interessant at veldig ofte når jeg skal snakke om høydepunkter og ting jeg har opplevd, hopper mange over gullet i Champions League og alt dreier seg om landslaget. Som utøver kjenner jeg på at Champions League-gullet vektes minst like høyt for meg, sier hun.

– Det var en stor opplevelse for oss i Larvik, særlig fordi det ikke var noe norsk lag som hadde vunnet tittelen tidligere. Det var en milepæl, og noe av grunnen til at jeg kom hjem til Norge for å spille var definitivt at Larvik var i posisjon til å klare det.

20110514-Larvik-CL-Hammerseng,-Løke,-Leganger-Foto-Svein-André-Svendsen.jpg2011-seieren i Champions League med Larvik. Fra venstre Gro Hammerseng, Heidi Løke og Cecilie Leganger med pokalen i Pamplona. Foto: Svein André Svendsen

Gro Hammerseng-Edin var landslagskaptein i seks mesterskap for Norge. Det ble OL-gull og tre EM-gull. I to av sistnevnte ble hun kåret til mesterskapets mest verdifulle spiller. Hun ble også kåret av IHF til verdens beste spiller for 2007.

Landslagshøydepunktene er veldig tydelig for henne.

– Den første gullopplevelsen i 2004 sammen med akkurat det teamet vi hadde var veldig stort. Da var jeg på et sted i karrieren da jeg evnet virkelig å nyte det. Det har vært litt varierende gjennom karrieren, hvor jeg har vært i forhold til å faktisk ta innover meg hva jeg faktisk fikk være med på, sier hun.

Et annet høydepunkt når hun tenker tilbake, synes hun det var veldig stort å oppleve OL og ta et OL-gull.

– Det sier seg selv. Det er helt oppe i toppen av det som sitter veldig sterkt igjen som et ekstremt godt minne. Det handler også om at veien dit var litt trøblete for oss også. Når du er på bunnen og klarer å kjempe deg opp, betyr det kanskje litt ekstra.

Hun ønsker også å ta med gullet i 2010, i hennes siste mesterskap med landslaget.

– Det ble litt ekstra spesielt fordi vi spilte på hjemmebane, og semifinale og finale ble spilt i Herning, som var min gamle hjemmebane i Danmark. Det gjorde det hele litt spesielt og veldig stort.

Det var en bra avslutning etter at hun måtte ta vare på kneet i 2009 og ikke spilte på landslaget.

– Jeg lurte på om jeg skulle våge å gå tilbake, for jeg kunne valgt å avslutte landslagskarrieren med et OL-gull. Det ville ha vært en kul avslutning, men så ble jeg så sulten og det ble for fristende. Jeg er veldig glad for at jeg fikk avslutte med gull, sier Gro, som rundet 40 år i våres.

Etter karrieren har hun vært håndballekspert på TV 2 og nå også sportskommentator for kanalen, som omfatter alle idretter og ikke bare håndball.

– Det er både kjempegøy og spennende, men samtidig overveldende. Det er mye å lære og mye å sette seg inn i. Jeg går inn veldig ydmykt i den rollen, og er glad for at jeg er omgitt av mange dyktige folk jeg kan lære av for å løse min rolle på en så god måte som mulig.

– Jeg må bruke mye av det jeg lærte som toppidrettsutøver, fordi jeg kjenner at jeg har lyst til å levere med en gang. Samtidig må jeg erkjenne at jeg er fersk på noen områder. Jeg kommer inn med en kjempeinnsikt i mye av det som foregår i idrett, men på den andre siden er det veldig mye å lære. Da prøver jeg å tenke hvordan jeg angrep det da jeg var en fersk håndballspiller. Det handler ofte om å få nok repetisjoner og være tålmodig, sier hun.

Gro Hammerseng-Edin
Landslaget (2000–2010): 167 kamper (631 mål)
Klubber: Gjøvik, Vardal, Ikast/FC Midtjylland, Larvik