Jobber sammen for storstue på Fornebu
Sterke krefter jobber sammen for å gjøre Telenor Arena til ny storstue for håndball og annen innendørsidrett.
Torsdag kveld ble planene for en nyutnyttelse av Telenor Arena presentert for hovedutvalget for miljø, idrett og kultur i Bærum kommune, i tillegg til ordfører Lisbeth Hammer Krog.
Det er Norges Håndballforbund og Euforum Holding / Telenor Arena som i samarbeid har utviklet et forslag til en mulig ombygging og utvikling av Telenor Arena. 15-20 andre særforbund er også med på planene. Målet er å skape et multianlegg som kan utnyttes av både grasrota og toppidretten.
For håndballens del er drømmen å lage en mesterskapsarena med plass til minst 15 000 tilskuere. Om alle baller spretter rett vei, kan finalen under VM for menn i 2025 bli spilt nettopp i disse omgivelsene i Telenor Arena.
Flere flater under samme tak
Anlegget på Fornebu er blitt brukt til både fotball, håndball, konserter og andre store publikumsarrangementer. Et slikt multianlegg kan det fortsatt være i framtida:
- Innenfor skallet av dagens Telenor Arena er det mulig å etablere både en mesterskapsarena med kapasitet til minst 15 000 tilskuere, og en kultur- og konsertarena med kapasitet på 20 000 publikummere. Samtidig inneholder planene at det etableres mange andre flater i samme bygg. Disse kan benyttes til ulike former for innendørsidretter, og det vil bli bygget lokaler til kontor og administrasjon. Blant annet, forteller håndballpresident Kåre Geir Lio.
- Dette vil gi oss muligheten til å arrangere finaler og deler av mesterskap (VM og EM) både for Håndballjentene og Håndballgutta. I tillegg vil alle øvrige kvalifiseringskamper til EM, VM og eventuelt OL, samt offisielle landskamper av stor nasjonal interesse, kunne legges til Telenor Arena. Det samme gjelder NM-finalene, sier håndballpresidenten videre.
- Det ligger også i planene at arenaen kan huse både internasjonale og nasjonale mesterskap innen de øvrige idrettene som er med i planene. Jeg har virkelig tro på dette prosjektet, og det gleder meg å se hvor god respons vi har fått. Både fra kommunen og de særforbundene vi har med oss på laget, sier Lio.
Positiv ordfører
I tillegg til Kåre Geir Lio var generalsekretær Erik Langerud og seniorrådgiver Per Otto Furuseth med da prosjektet ble presentert for kommunens politiske ledelse. I henhold til reguleringsplanen er det et krav at Telenor Arena har kunstgressdekke. Dette må endres dersom den nye planen skal realiseres.
- Bærum kommune har så langt vist en positiv holdning til planene, sier håndballpresidenten.
Ordfører Lisbeth Hammer Krog sier dette:
- Det er meget spennende å se for seg Telenor Arena som et anlegg hvor håndball utgjør hovedvekten, men hvor det også vil være plass til mange andre innendørsidretter, for utøvere i alle aldre, sier hun.
- Jeg hilser så absolutt dette initiativet velkommen. Nå ser jeg frem til god dialog videre, fastslår Krog.
50 år med drømmer
Flere andre aktører må også gi sin tilslutning dersom Telenor Arena skal bli et nytt håndball- og flerbruksanlegg. Både lokale, regionale og nasjonale politikere – i tillegg til idrettskretsen, for å nevne noen. Men de første signalene er altså svært gode, noe som gir håndballederne håp om en etterlengtet storstue.
Eller som det står i brevet Norges Håndballforbund sendte til Bærum kommune i slutten av april:
«En realisering av prosjektet vil innebære en realisering av de drømmer som norsk håndball har hatt gjennom de siste 50 år.»
Illustrasjoner fra Reiulf Ramstad Arkitekter: