Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

2020-malin-aune-foto-vidar-ruud-ntb-scanpix.jpg
Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Nye retningslinjer for håndballtrening

Norges Håndballforbund har utarbeidet nye retningslinjer for organisert trening. Disse er basert på helsemyndighetenes veileder.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oppdatert 3. august 2020:

Retningslinjene for trening er oppdatert. Se gjeldende regler her.

Mandag 11. mai kom det nye retningslinjer fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet knyttet til organisert trening. Basert på disse overordnede retningslinjer har Norges Håndballforbund (NHF) utarbeidet retningslinjer for håndballtrening.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

trening-og-kast.jpg
(Arkivfoto)

Norges Håndballforbund understreker viktigheten av at vi fortsatt er med på dugnaden for redusert smittespredning, og det er derfor en forutsetning at all aktivitet følger disse retningslinjene.

FHI og Helsedirektoratet kom med en gladnyhet til alle håndballspillere: Endelig kan vi kaste ball sammen igjen, vi kan skyte på mål og målvakten kan endelig få trene med skudd på seg. Selv om vi nå kan kaste ball sammen og skyte på mål, så vil det fortsatt være store begrensninger i forhold til den normale håndballtreningen hvis man tenker på spill- og duelltrening.

Men NHF tenker det er supert å få tid og anledning til virkelig å kunne gå inn i detaljer individuelt og trene på teknikker som ikke helt sitter i kamp enda. Den som bruker tiden godt, vil få utøvere som behersker teknikker på ett høyere nivå. Mange vil bli bedre på å kaste med begge hender - en kjempefordel å kunne. Å kunne finte begge veier vil gjøre det vanskelig for forsvarsspilleren å stoppe deg. Er du samtidig «farlig» på skudd i finten din, vil du ha ett godt overtak.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Slik-kan-vi-trene-nå-640x360.jpg
(Arkivfoto)

Håndballens retningslinjer:

  1. Håndballens retningslinjer er et tillegg til, og ikke erstatning for, retningslinjene fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet. Den nye anbefalte gruppestørrelsen for trening er anbefalt til maksimalt 20 personer. Det gjelder både innendørs og utendørs. Flere slike grupper på maksimalt 20 personer kan samles dersom gruppene holdes adskilt og de enkeltvis og samlet overholder smittevernrådene. For 6-10-åringer anbefales mindre grupper (5-10 personer)
  2. Alle treninger skal ledes av en voksen person over 18 år
  3. Kun friske personer skal delta på trening
  4. Håndhygiene skal utføres ved starten og avslutningen av økten. Vask hendene i lunket vann med såpe i minst 20 sekunder
    a) Der håndvask ikke er mulig, kan alkoholbasert desinfeksjon være ett godt alternativ, men dette er lite effektivt ved synlige skitne hender eller dersom hendene er våte
    b) Desinfeksjonsmidler skal alltid være tilgjengelig i hallen
  5. Husk en meter mellom deltakerne både før, under og etter trening
  6. Deltakerne bør ikke ta seg til ansiktet mens man bedriver aktivitet med felles ball
  7. Ballen skal vaskes etter hver trening (benytt vanlige rengjøringsmidler)
  8. Alle har hver sin flaske
  9. For de som bruker klister skal hver spiller ha hvert sitt klister/klisterfjerner
  10. Spiller og foreldre skal informeres grundig om smittevernregler generelt og håndballens retningslinjer spesielt
  11. Det er tillatt å bruke felles utstyr så lenge rådene over følges. Husk også å vaske/desinfisere felles utstyr etter hver trening
  12. Forsettlig brudd på retningslinjene skal føre til bortvisning fra treningen.

Tips for gjennomføring av trening i hall:

  • Start treningene til ulike tider, slik at ikke alle flater starter til samme tid, da det vil skape fare for kø ut og inn av hallen
  • For trening i hall med en flate: Gi tid mellom treningene til å komme ut og inn av hallen uten trengsel
  • Merk gjerne opp én meters mellomrom i utsatte områder. Del gjerne opp områder der bagger o.l. blir liggende. Hver spiller har dermed ett område til sine ting
  • Det er viktig at det er nok trenere/voksne til stede for å kunne overholde smitteverntiltakene. Her vil det variere på bakgrunn av alder på gruppene
  • Foreldre og andre skuelystne skal holde seg utenfor hallen
  • Oppmøte og avslutningstider må overholdes
  • Gruppene pr. uke bør være med faste deltakere og fortrinnsvis deltakere fra samme område/skolekrets
  • Når det byttes deltakere i gruppen skal det være minst to dager mellom treningene, f.eks. etter en helg
  • Det anbefales å ikke bruke kollektivtransport. Er det en nødvendighet bør gruppene deles i forhold til slike ting (område/skolekrets)


Videre er det ikke tillatt å bruke hallens styrketreningsfasiliteter. Disse er, på lik linje som alle treningssentre, fortsatt nedstengt.

Garderober er også stengt for skift og dusj, men toaletter/vask skal være tilgjengelig for å sikre tilgang til vann og såpe. Her og i tilknytning til aktiviteten, må det til enhver tid være tilgang på såpe og desinfiseringsmidler.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Listebilde_artikkel.jpg
(Arkivfoto)

Klubb og trener må presisere at syke personer blir hjemme, også de med milde luftveisinfeksjoner. Det samme gjelder personer i karantene eller isolasjon. Du kan delta i trening igjen når du har vært symptomfri i minst 24 timer. Personer som møter opp med symptomer skal bortvises fra treningen.

Det må informeres godt til alle involverte om anbefalte smittevernstiltak, gjerne på flere språk.

For mer informasjon rundt forsterket renhold i hallen og treningsfasiliteter, se «Smittevernveileder for idrett» av 11. mai. 

handball.no finner du forslag til øvelser og tips til hvordan treningen kan gjennomføres. Se spesielt på skuddskolen, målvaktskolen, Barnehåndball og Ungdomshåndball. 

Vi utfordrer klubber til å gå i gang med Teknikkmerket. Alle de ulike øvelsene vil fint la seg gjennomføre nå som hallene åpner igjen.

Lykke til med treningen!

2020-øverjordet-og-gulliksen-foto-vidar-ruud.jpg
(Arkivfoto: NTB Scanpix)