Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

20191006_Broch,-Catharina-Fiskerstrand_FolloHKDamer_foto-Heidi-Ringlund_FolloHKDamer.jpg
Catharina Fiskerstrand Broch.
Foto: Follo HK Damer/Heidi Ringlund

Flere høye jenter til norsk håndball

Norges Håndballforbund (NHF) har et langsiktig mål om å redusere frafallet av høye spillere.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med prosjektoppstart i 2013, har Norges Håndballforbund (NHF) hatt et langsiktig mål om å redusere frafallet av høye spillere (184 cm) fra 14-15 års alder til senior i norsk kvinnehåndball.
Samtidig har det vært et mål å øke antall høye spillere på øverste nivå (REMA1000-ligaen / Internasjonal liga). I 2013 var det to spillere som var 184 cm eller høyere i øverste liga i Norge/internasjonalt. (Tonje Larsen, 185 cm og Kristine Breistøl, 193 cm).

Tom Morten Svendsen, nå fysisk trener for Landslag Kvinner, har vært sentral i prosjektet fra start, og han har nå laget en evaluering av den jobben som er gjort. Fra start var han sammen med Daniel Birkelund, deretter var Axel Stefansson med, men i det senere har han hatt ansvaret alene.
Tom Morten mener det er viktig fortsatt å holde fokus på høye spillere, og tror at jobben som er gjort særlig i klubb har vært medvirkende til det økte antallet høye spillere i perioden siden prosjektets oppstart. I tillegg har det og hatt god effekt at unge spillere nå ser at høye spillere har suksess både i Norge og internasjonalt.

I Evalueringsrapporten kan vi blant annet lese:

I sesongen 2019-20 har vi følgende spillere i kategorien høye jenter: Merket med uthevet skrift er spillere fra prosjektet, øvrige er en indirekte del av prosjektet.

  • Emilie Hegh Arntzen, 184 cm, Vipers Kristiansand
  • Ingvild Bakkerud, 187 cm, Odense Håndbold
  • Kristine Breistøl, 193 cm, Team Esbjerg
  • Kari Brattset Dahle, 184 cm, Györ Audi ETO KC
  • Catharina Fiskerstrand Broch, 184 cm, Follo HK Damer, LKR
  • Vilde Rønningen, 193 cm, Follo HK Damer, LKR
  • Eva Erdal Moen, 188 cm, Tertnes, LK00, 
    37 landskamper og EM-bronse 2019
  • Benedicte Kalstad Hernes, 190 cm, Fyllingen, LK00 
    23 landskamper og EM bronse 2019
  • Birgitte Dahl Kindt, 189 cm, Tertnes

Øvrige spillere fra prosjektet som spiller på et lavere nivå:

  • Anna C. Mathiassen, 188 cm, Årstad (Spilte EYOF 2015 LK98)
  • Vilde Helstad, 191 cm, Oslo-Studentenes IL
  • Magdalena Mitrovic, 185 cm, Haslum
  • Amanda Marie Fosse, 185 cm, Nordstrand

Årsaken til denne økningen av høye spillere de siste årene kan være flere, men at det er satt fokus på at høye spillere er en ressurs og verd å satse på er utvilsomt en grunn. Gjennom prosjektet har det vært gjort investeringer i kompetanse og forståelse av hva som er forutsetningen for å utvikle de høye spillerne. Tålmodighet og forståelse for langsiktig utvikling har ligget til grunn. Våre yngrelandslagstrenere har prioritert å gi høye spillere muligheten selv om nivået ikke nødvendigvis har vært helt inne. Dette tror vi har igjen gjort at klubbtrenere på barne- og ungdomssiden har grepet mulighetene når en potensiell høy spiller dukker opp. En god ringvirkning som gir flere høye spillere til norsk kvinnehåndball. Vi kan i dag registrere flere høye spillere både på yngrelandslag og i de landsomfattende seriene Bringserien og LERØYserien.

Om vi må gradere hvilke faktorer som har hatt størst betydning for å beholde flere høye spillere og kunne utvikle de i ønsket retning er det først og fremst selvbilde og troen på egne ferdigheter og at de er en ressurs både for samfunnet og idretten. I tillegg har klubbene gjort en formidabel jobb for å tilfredsstille spillerens behov.

Arbeidet med prosjektet har gitt oss god innsikt i hva som må ligge til grunn for å utvikle spillere som er svært høye. Erfaring og en samlet kompetanseheving har medført at dette kommer andre i organisasjonen til gode. Vi ser at forutsetningene er svært forskjellig og den enkelte utøvers behov vil være påfallende ulike.

Vil du se hele rapporten? Last ned og les den her!