Annonse
Samarbeidet med Gjensidige

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

2019-20-Polen-Senstad,-Arne-Foto-Adam-Starszynski--PressFocus.jpg
Arne Senstad.
Foto: Adam Starszynski, PressFocus

Arne Senstad og Polen fikk servert EM-plassen

Arne Senstad drømte om å ta Polen til EM i Norge i desember. Nå har drømmen gått i oppfyllelse.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag avlyste EHFs hovedstyre EM-kvalkampene, og Polen fikk EM-billett. De siste fire rundene av kvalifiseringen ble avlyst og rankingen var utslagsgivende.

– Motivasjonen min har vært å kunne stå med et landslag i Norge i desember, og nå er plassen sikret. Det er fortsatt mye å jobbe med, men det er mye som er mulig med trening, sier Arne Senstad.

Tanken hans var å trene Storhamar og Polen, og kutte ut lærerjobben. Da det ikke gikk, beholdt han jobben som sosialpedagogisk rådgiver på en ungdomsskole ved siden av Polen-jobben.

– Frem til coronastoppen var jeg i Polen 7-10 dager i måneden. Det blir noen møter i tillegg til de internasjonale ukene. Da vi startet gikk vi rett i gang med den første EM-kvaliken, den kom veldig tidlig og det var fullt fokus for å prøve å vinne den. Vi vant over Færøyene hjemme og vant en viktig seier borte mot Ukraina i Kiev. Det ble en fin start, synes han.

Deretter startet jobben med å få litt oversikt over tingenes tilstand.

– Det var mange ting som ble gjort forskjellig fra Norge og det var kun åtte lag i ligaen. Det er et stort land, men få kvinnelige håndballspillere. En del av de gode er vel etablert, så vi rettet ganske kjapt blikket mot neste generasjon. Det ble en helhetlig jobb ned mot yngre landslag, forklarer han.

Sammen med assistenttrener Reidar Møistad gikk han i gang med den fysiske treningen, der det var mest å hente.

– Vi jobbet med spillerne for å få dem til å innse hva som måtte til og fikk med klubbtrenerne på litt nytenkning rundt det. Mye av høsten gikk med til det. I november hadde vi en turnering i Lublin, der vi vant tre kamper, mot Hviterussland, Ukraina og Litauen. Det er de fem kampene vi har spilt og vunnet alle, sånn sett har vi kommet godt i gang.

– Vi har blitt strålende godt mottatt. Jentene er fornøyd, trener godt og er motiverte. Vi har kommet godt i gang, men dette er ikke noe som er gjort på ei uke. Det ser vi i E-cup, der det blir tap med store sifre. Det er mye å jobbe med.

Arbeidet har, som alt annet, blitt satt litt på pause i forbindelse med pandemien.

– Det er spesielle tider, men jeg har ikke blitt arbeidsledig selv om jeg ikke kan dra til Polen. 80 spillere i en veldig utvidet tropp har fått treningsprogram, som jeg følger opp individuelt under coronapausen, for å motivere til å holde det i gang. Polen har hatt enda strengere regler enn Norge, mange har nesten ikke fått lov til å gå ut av døra og bruke nærområdet til å trene. Det har vært veldig begrenset helt til nå, som de har kommet seg ut i skogen, sier Senstad.

Basert på rankingen er følgende lag kvalifisert for EM i Norge og Danmark i desember: Frankrike, Russland, Nederland, Romania, Sverige, Ungarn, Montenegro, Tyskland, Serbia, Spania, Slovenia, Polen, Tsjekkia og Kroatia. Norge og Danmark er kvalifisert som verter. Trekningen vil skje 18. juni i Wien.