Christian O'Sullivan har vært meget god under hele EM. Og kanskje aller best da Norge slo Island. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

Norsk vulkanutbrudd da Island fikk startleksjon

Norge er klar for EM-semi i Stockholm fredag etter sjokkåpning mot Island og svensk seier over Ungarn.

Norge-Island 31-28

Island trodde vulkanene tilhørte dem. Så startet Norge med et vulkanutbrudd som sikret sjette seier på rad.

- Jeg er stolt av gutta, sa Christian Berge etter at Islands halmstrå om semifinale var blitt tygd i stykker. - Nå er vi så nær semifinalen som vi kan komme, dristet Berge seg til å si.

To timer senere var ikke Berge nær semifinalen, han var i den. Da hadde Sverige slått Ungarn 24-18. Dermed er Norge klare for semifinalen i Stockholm fredag - uansett utfall mot Slovenia onsdag. Norge er videre fra hovedrunde 2 - enten som vinner eller toer. Utfallet av Norge-Slovenia og Portugal-Ungarn avgjør hvilket lag som følger Norge. (Ungarn har Slovenia på innbyrdes hvis lagene ender likt i poeng.)

Spania og Kroatia møtes klokken 16.00 om seieren i hovedrunde 1. Dermed vet Norge hvem de vil møte avhengig av tap eller seier mot Slovenia. Vil Berge hvile sine beste menn?

Norge hadde spilt 93 landskamper mot Island. Uten at vi har sjekket kampforløpet i alle, tør vi påstå at Norge aldri har ledet 7-0 etter åtte minutter! Det ble en vulkansk start, der Norge lyktes med alt - Island ikke med noen ting. Det siste bidro Torbjørn Bergerud til. Flensburg-keeperen ventet ni minutter før han plukket ut den første ballen!

- Det beste defensive jeg har sett av Norge så langt, sa ekspert Joachim Boldsen i TV3s studio i pausen. Det så ikke ut til å prege laget at Magnus Abelvik Rød er ute av EM med et brudd i foten. Harald Reinkind tok ansvaret som ble lagt på ham.

Også offensivt var det briljant. Da ikke bare med Sander Sagosen i sjefsrollen, men også Christian O'Sullivan fikk vist at han har et smartere håndballhode enn de fleste. Det viste han både i forsvar og angrep.

Med 19-12 til pause kunne det nesten ikke gå galt for Norge - og det gjorde det da heller ikke. Men ikke alle norske nervetråder hadde det like godt i annen omgang. Vinner et lag første omgang med syv mål, er det ingen ting i veien for at det andre laget kan gjøre det samme - særlig hvis keeperne bytter roller. Og det var nettopp det som skjedde.

Det islandske stortalentet Viktor Hallgrimsson (19) - kåret til banens beste - startet annen omgang slik Bergerud hadde startet første. Kombinert med noen dårlige skudd og tekniske feil fra de norske gutta, var Island plutselig bare tre mål bak etter 43 minutter. Skulle det utrolige skje?

Nei. Bergerud kom tilbake med noen redninger - og fikk til slutt høyere redningsprosent enn Hallgrimsson (35 mot 26). Og da ting stokket seg, litt tok EM-sjefen Sagosen saken i egne hender. Trønderen topper både scoringer og målgivende. Ni minutter før slutt hadde Norge økt ledelsen til syv mål igjen og kunne kontrollere innspurten.

- Island lyktes med det fysisk, tøffe forsvaret sitt i annen omgang. De ga oss juling - og de fikk lov til det.Dømmingen ble litt skjev. Gjorde vi en takling, ble det utvisning. Men uansett, nå har vi et godt utgangspunkt for semifinale. Nå må jeg komme meg raskt gjennom mixed zone til isbadet, sa Sander Sagosen til TV3. Seerne kåret ham til Norges beste.

Neste kamper, de siste i hovedrunden:
Onsdag: Portugal-Ungarn kl. 16.00, Norge-Slovenia kl. 18.15 og Island-Sverige kl. 20.30.