Stine Bredal Oftedal ble av TV-seerne kåret til Norges beste da Danmark ble slått. FOTO: Vidar Ruud NTB/Scanpix

Semihåpet lever etter mesterlig snuoperasjon

Håndballjentenes håp om semifinale lever i beste velgående etter seier over Danmark i thrillerkamp.

Norge-Danmark 22-19
Med seier over Danmark gikk Norge opp i fire poeng og ligger dermed som nummer tre i gruppe 1. Tyskland leder med fem poeng, mens Nederland - som også har fire poeng - ligger foran Norge på innbyrdes oppgjør. Blir det ikke semifinale, er seieren likevel viktig med tanke på å bli blant de syv beste, de som får spille OL-kval (åtte hvis Sør-Korea er blant de syv beste). Også resultatene fra EM i fjor kan komme til å spille inn.

Norge fikk en marerittstart i sjette VM-kamp og lå under 0-5 før fem minutter var spilt. Tidligere Larvik-keeper Sandra Toft så ut til å bli et mareritt for motstanderen - akkurat som hun var da danskene nektet Frankrike plass i hovedrunden. Hun reddet de norske skuddene, som kom mye i «sjokoladehøyden».

Etter 13 minutter hadde Norge scoret bare tre mål, men ble etter hvert hjulpet av danske «piger» som begynte å gjøre tekniske feil - faktisk hele ni av dem i første omgang. Omsider tok Thorir Hergeirssons jenter vare på mulighetene som bød seg. 4-8 ble til 12-9 i løpet av det siste kvarteret! Da begynte Silje Solberg å redde (tok 43 prosent totalt),  Ingvild Bakkerud leverte en solid jobb i forsvar, danskene gjorde feil og skjøt dårligere.

Da skuddene ble satt enten opp eller ned - ikke i mellomhøyden - ble Sandra Toft også redusert til å være en helt vanlig keeper. Emilie Hegh Arntzen og Silje Waade fikk treff fra distanse, og med kontringene til Kari Brattset Dale og Camilla Herrem kom lyset tilbake i adventstiden.

Utover i annen omgang vokste 1,74 høye Toft seg igjen stor - reddet totalt 40 prosent - og Norge greide aldri å dra i fra.  Tvert i mot, etter ti minutter av annen omgang hadde Klavs Bruun Jørgensens mannskap kuttet inn til ett mål. Drøye tre minutter før slutt sto det 20-19. Etter at venstrekantene hadde slitt mot Toft, ble Camilla Herrem for lur for dansken - 21-19.

Danskene fortsatt å surre en del også i annen omgang og kastet bort sin siste mulighet. I stedet klinket Emilie Hegh Arntzen inn et oppspill på frikast og skaffet 22-19 da dommerne sto med armen i været ett minutt før slutt. Dermed er det fortsatt 17 år siden Danmark vant en avgjørende kamp mot Norge.

- Vi begynte med dårlig uttelling, og det smittet litt. Men jeg har tro på at det skal løsne. Vi har hatt fryktelig liten tid sammen, og jeg tror vi skal bli litt bedre for hver kamp, sa Thorir Hergeirsson i TV3s studio. Han ser slik på den kommende kampen mot Sør-Korea:

- De spiller helt annerledes enn vi er vant til, og det kommer til å bli en kamp med mye fart. Våre ferskeste har ikke møtte dem før, sa islendingen om laget som alltid er bra året før OL.

Stine Bredal Oftedal ble kåret til Norges beste av TV-seerne.

- Det ble ingen pen kamp, men vi jobbet bra sammen. Det er giv og trøkk i oss, og vi gjorde det vi ikke greide mot Nederland. Jeg er kjempestolt av moralen, sa krumtappen i det norske laget.

1890 tilskuere
Norges lag: Silje Solberg, Andrea Austmo Pedersen - Emilie Hegh Arntzen 5, Stine Bredal Oftedal 4, Camilla Herrem 4, Stine Skogrand 3, Kari Brattset Dale 2, Heidi Løke 2, Ingvild Bakkerud 1, Silje Waade 1, Sanna Solberg-Isaksen, Marit Røsberg Jacobsen, Malin Aune, Marta Tomac, Moa Högdahl, Helene Gigstad Fauske.
Toppscorer Danmark: Lotte Grigel og Mie Højlund 4.
Utvisninger: Norge 4x2 min., Danmark 3x2.

Silje Solberg. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

God stemning på benken! Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

Camilla Herrem. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

Stine Skogrand. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

20191208-LKS-VM-jubel-2-Foto-Vidar-Ruud-NTB-scanpix.jpgJentene takker publikum etter seieren. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix