Heidi Løke og de andre norske jentene ble ofte stoppet av det robuste nederlandske forsvaret. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

Norsk tap gir tøffere hovedrunde i VM

Det glapp for håndballjentene etter pause mot Nederland. Dermed får laget med bare to poeng til hovedrunden.

Nederland-Norge 30-28
Nederland har ikke slått Norge på 20 år. Men da Norge mislyktes med det meste i annen omgang i gruppespillfinalen, ble det tap i kampen og tap av to poeng inn i hovedrunden. Dit er det Nederland som tar med seg full pott, fire poeng, når de tre beste fra pulje A (Nederland, Norge og Serbia) skal møte de tre beste fra pulje B Sør-Korea, Tyskland og Danmark.)

TV 2-ekspert Stig Nygård kåret nettopp Stine Bredal Oftedal til verdens beste spiller, og etter første omgang var det ingen grunn til å påstå at han tar feil. Stine dro i gang Norge, scoret selv, spilte opp andre og holdt tempoet oppe i angrep. Lille Stine var en gigant!

Nederland - nå uten stjernen Nycke Groot - hang med til 4-4. Så scoret Norge fem på rad - tre av dem ved Stine - og forspranget ble igjen komfortabelt. Så måtte Stine ha en pause, og da stokket det seg litt i angrep.

- Vi skal være enda råere på å holde disiplinen, befalte Thorir Hergeirsson i en time out. Det hjalp en stund, men så glapp det litt igjen, og  Nederland reduserte til 13-14 før Silje Waade fikk justert siktet og scoret tre på rad. Det ga norsk 18-14 til pause. Da hadde de norske jentene lyktes godt med å stoppe den nederlanske strategen Estevana Polman.

I annen omgang forsvant rytmen i det norske angrepet, taklingene manglet i forsvar, intensiteten var heller ikke på topp og Polman våknet. Det ga vanskeligere forhold for Silje Solberg, som hadde startet kampen strålende. Et bytte til Andrea Austmo Pedersen 19 minutter før slutt ga uttelling i starten, men så begynte det å renne inn bak henne også.

17.30 før slutt utlignet Nederland til 23-23. Ti minutter før slutt tok treskojentene ledelsen - og ga den aldri fra seg. Det skapte ellevill jubel hos jentene til Emmanuel Mayonadde (også Metz-trener) som kanskje seiler opp som VM-favoritt. Særlig hvis Tess Wester fortsetter med 37 i redningsprosent. Silje og Andrea havnet på 28 og 25.

- Vi fikk en på tygga, vi lyktes ikke i noen ende av banen. Det må vi være ærlige på, sa Hergeirsson da han kom til TV3-studioet.

- Når det snører seg til, blir det for mye inn mot midten, og vi blir litt stresset. Vi bytter spillere og spill uten å få treff, fortsatte landslagssjefen, som også prøvde på noe sjeldent som 5-1-forsvar. Så la han til at prio nummer en nå er å komme i posisjon til å få spille OL-kval. (Komme blant de syv beste i VM.)

Stine Bredal Oftedal kunne ikke helt forklare hva som skjedde da Norge tapte annen omgang 10-16.

- Jeg er veldig skuffet. Vi mistet det litt over hele rekka. Vi gikk fra mye fart til mye sidelengs, og vi slet i forsvar, oppsummerte kapteinen.
Slet gjorde også regjerende europa- og verdensmester Frankrike, som ble slått ut av mesterskapet av Danmark. Norge (to poeng) møter Danmark (ett poeng), Sør-Korea (to poeng) og Tyskland (tre poeng) i den rekke følgen i hovedrunden.