Annonse
2024 Posten Cup

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

arne-hole-1.jpg
Arne Hole intervjuer Kent Robin Tønnesen.

Siste mesterskap for Hole

Håndballguttas VM i Frankrike er Arne Holes 48. håndballmesterskap som journalist i Aftenposten.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

1. februar blir han pensjonist. Han har vært på alle herremesterskapene siden 1985, minus EM i 2012. Da mente redaksjonen at de skulle vente til hovedrunden, men så langt kom ikke Norge i det mesterskapet.

Hans egen håndballaktive karrière begrenset seg til én sesong som 13-åring som høyrehendt høyreving på Stabæk. Senere ble han junior-Norgesmester i bandy isteden. Den journalistiske karrièren startet i Budstikka i 1976 og fortsatte i Aftenposten fra 1982.

Han debuterte med å dekke på B-VM på hjemmebane i 1985. Det ble riktignok ikke noe B-preg over mesterskapet. OL-boikotter i både 1980 og 1984 gjorde at de ble litt kluss i vekslinga, og sendte nasjoner som Vest-Tyskland og Sovjetunionen til Norge.

Håndball, friidrett og golf

På damesiden delte han og Mette Bugge på å skrive fra mesterskapene, så han var ikke med helt fra bronsen i 1986. Den gang var han på jobb på et skirenn. Han har skrevet om alt som er i løpet av karrièren. 14 OL har han fått med seg, og ved siden av håndballen er det friidrett og golf han har skrevet mest om de siste årene.

– Jeg har signert sluttavtale og er forberedt på at dette er det siste verset. Det er fortsatt like moro. Jeg verken gruer eller gleder meg til å slutte. Det er dårlige tider i bransjen og da må jeg slutte når jeg runder 62 år 21. januar. Det blir spennende å se hva som blir den siste kampen, sier Arne Hole.

Han har gledet mange med sin penn, men legger den ikke helt vekk når han forlater Aftenposten. Det er meningen at han skal fortsette med lørdagssiden «Hole in one» og han skal skrive bok sammen med Finn H. Andreassen, med muntre historier fra presse- og idrettsmiljøet. Den kommer til høsten.

– Alle som har noe morsomt å bidra med får bare ta kontakt, oppfordrer han.

Fra håndballmesterskapene synes han alt har vært like gøy, men den største opplevelsen var VM-finalene på Lillehammer i 1999, da jentene måtte ha fire ekstraomganger for å sikre sin første VM-tittel.

– Så glemmer jeg ikke Kjetil Strand mot Island i EM 2006, da han scoret 19 mål på 21 skudd, det må være en rekord som blir stående til evig tid, sier han.

– Det har vært veldig moro med alle seirene for kvinnene, kontra gutta som ble kalt for nesten-laget. Jeg fikk en forkjærlighet for gutta, som var så nærme så mange ganger. Det har vært veldig trivelig å jobbe som presse på herremesterskapene, det er et godt miljø i gruppa og vi har blitt tatt veldig godt imot og følt oss velkommen.

Eksotiske reisemål

Håndballmesterskapene har tatt ham til mange land i alle verdensdeler. Han er glad i å reise privat også, så totalt har han besøkt 73 land. Ifølge Dagbladet har Drillo vært i 78 land, så han er ikke så langt etter.

 De mest eksotiske landene han har besøkt er Sør-Korea, Egypt, Tunisia, Japan, Kina og Brasil.

Under herre-VM i Japan i 1997 våknet han en morgen og merket at hotellet svaiet på grunn av jordskjelv. Han hadde også en morsom opplevelse under kvinne-VM i Kina i 2009.

– Jeg trodde jeg hadde gjort en feilbestilling da vi skulle hjem. Jeg hadde ikke fått med meg at jeg kunne fly fra Nanjing og trodde jeg måtte tilbake til Shanghai, der vi landet. De andre fleipet med at jeg fikk en omvei hjem, men så viste det seg de andre måtte overnatte på grunn av snøstorm på mellomlanding i Frankfurt, mens jeg fløy via München, slapp unna snøstormen og kom hjem et døgn før de andre. Den som lo sist, lo best.

arne-hole-2.jpgArne Hole snakker med Magnus Abelvik Rød.