Førsteplass i gruppen

Norge revansjerte semifinaletapet fra OL i august i den siste gruppespillkampen i EM fredag kveld.

Det startet med en ordentlig kalddusj for de norske håndballjentene fredag kveld. Norge, som ikke har slått Russland siden EM i 2008, fikk en marerittaktig start på kampen - og så ikke ut til å kunne endre på statistikken. Det tok bare fem minutter før Thorir Hergeirsson så seg nødt til å bruke sin første time-out, etter at russerne hadde oppvist et tempo som tidligere bare har vært Norge forunt.

Først etter nesten syv minutter scoret Nora Mørk Norges første mål, fra straffemerket. Dette ble starten på en bedre norsk periode.

Det ble en turbulent førsteomgang i Helsingborg Arena. Den russiske målvakten Viktoria Kalinia var oppe i 80% redninger, og tok blant annet to norske straffer. Norge kom til gode sjanser, men fikk liten uttelling. Det var ikke før syv minutter før hvilen at Norge var à jour på 8-8.

Til pause var stillingen 11-11.

Det ble ikke mindre spennende i den andre omgangen. Etter 40 minutter spill hadde Norge fortsatt bare ledet én gang i EM-thrilleren. Silje Solberg må ha mye av æren for å holde de russiske scoringene nede. Ti minutter før slutt var Norge for første gang to foran.

Russland var like bak de siste spilleminuttene, men selv med en rasende Jevgenij Trefilov på sidelinjen, og mye rot fra begge parter, var det Norge som var desidert best fredag.

Norge går til hovedrunden med full pott og fire poeng. Norge møter Danmark, Tsjekkia og Ungarn i hovedrunden i håndball-EM.

Norge - Russland 23-21 (11-11)